Шведската федерација за секс го организира првото Европско првенство во секс. Ова е наведено на веб-страницата на организацијата, пренесува канадски топ њуз медиа.

Се наведува дека натпреварувачите ќе се натпреваруваат во 16 дисциплини: заведување, масажа на различни делови од телото, масажа на еротски зони на телото на противникот, предигра, орален секс, пенетрација, издржливост, изглед, изведување пози, креативност во менување пози, издржливост и број на оргазми во одредено време, уметничка изведба и размена на пози, зголемување на крвниот притисок и отчукувањата на срцето за време на натпреварот, најубава и најсложена поза, најуметничка комуникација според мислењето на жирито и публиката; двојката која беше најактивна за време на натпреварот, како и најуметничка во Камасутра и најпопуларна кај жирито и публиката.

Во моментов се пријавени 20 учесници од различни земји. Тие ќе се натпреваруваат во 16 различни дисциплини. Натпреварите ќе траат по 45 минути. Победниците ќе бидат одредени од три жирија и оценки на публиката. Во финалната евалуација се прифаќаат 70% од гласовите на публиката и 30% од гласовите на судиите.

Претседателот на Шведската федерација за секс, Драган Братич, смета дека трансформацијата на сексот во спорт била само прашање на време.

Според него, преку сексот луѓето можат да постигнат ментална и физичка благосостојба, но за тоа е потребен тренинг: „

А ЛУЃЕТО ДА ГИ ПОСТИГНАТ ПОСАКУВАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ, ТРЕБА ДА ТРЕНИРААТ, КАКО И ВО СЕКОЈ ДРУГ СПОРТ. ЗАТОА, СЛЕДНИОТ ЛОГИЧЕН ЧЕКОР ЗА НИВ Е ДА ПОЧНАТ ДА СЕ НАТПРЕВАРУВААТ И ВО ОВА“.

Драган Братич е добро позната личност во шведските еротски сервисни кругови. Тој е сопственик на синџир стриптиз барови.