Њујорк усвои нацрт-закон со кој се забранува дискриминацијата врз основа на тежината, приклучувајќи се на растечкото движење во САД за обезноста да биде заштитена особина на исто ниво со расата и полот, пишува „Би-Би-Си“.

Повеќе од 40% од возрасните Американци се сметаат за дебели, покажуваат најновите студии. Градскиот советник Шон Абреу рече дека дискриминацијата околу тежината на луѓето е „тивок товар што луѓето морале да го носат“.

За време на јавните расправи, поддржувачите ги наведоа тешкотиите при навигација на седиштата во рестораните и театрите, отфрлањето од страна на сопствениците и спротивставувањето на ограничувањата на тежината во градската програма за бесплатни велосипеди.

Советникот Абреу рече дека станал посвесен за проблемот кога се здебелил повеќе од 18,1 кг за време на локдаунот и видел промена во начинот на кој се однесувале луѓето кон него. Тој рече дека недостатокот на заштита ги зголемил проблемите со кои се соочуваат луѓето.

„Тие се дискриминирани без регрес и општеството вели дека тоа е сосема во ред“, рече тој.