Јужнокорејците станаа „помлади“ за една или две години во средата, бидејќи новите закони стапија на сила со кои се бара употреба на само меѓународниот метод за броење возраст, заменувајќи го традиционалниот метод во земјата.

Според старосниот систем кој најчесто се користи во секојдневниот живот на Јужнокорејците, се смета дека луѓето имаат една година при раѓањето, а секоја година се додава на 1 јануари.

Од почетокот на 1960-тите, земјата ја користи меѓународната норма за броење од нула при раѓање и додавање една година на секој роденден за медицински и правни документи.

Но, многу Јужнокорејци продолжија да го користат традиционалниот метод за сè друго.

Во декември, Јужна Кореја донесе закон за укинување на традиционалниот метод и целосно усвојување на меѓународниот стандард.

„Очекуваме дека правните спорови, жалбите и социјалната конфузија што се појавија во текот на пресметувањето на возраста ќе бидат значително намалени“, рече висок функционер во понеделникот.

Според владиното истражување спроведено во септември 2022 година, 86 отсто од Јужнокорејците рекле дека ќе го користат меѓународното време во секојдневниот живот кога ќе стапат на сила новите закони.