Една четириесетгодишничка си дала отказ на работа за да стане „ќерка со полно работно време“ – ќе ја плаќаат родителите.

Одлуката на 40-годишната жена која ја напуштила работата да стане „ќерка со полно работно време“ предизвика контроверза во Кина.

Минатата година по 15 години поминати во новинска агенција, 40-годишната Нианан си дала отказ. Морала да биде дежурна практично 24 часа дневно и постојано била под стрес. За среќа, нејзините родители пронашле помалку бизарна понуда за вработување ако даде отказ од работата која ја прави толку несреќна.

„Зошто едноставно не дадеш отказ? Финансиски ќе се погрижиме за тебе“, рекле родителите на Нианан, ветувајќи дека ќе ѝ плаќаат 4.000 јуани(570 долари) месечно само ако дојде да живее со нив.

Тоа очигледно значело дека ќе нема повеќе станбени трошоци, а заштедата на храна и разни домашни потреби, бидејќи родителите би се грижеле за таквите трошоци. Така Нианан дала отказ и станала „ќерка со полно работно време“.

По една година работа на неговите родители, Нианан ја опишува својата професија како „исполнета со љубов“.

Деновите ги поминува придружувајќи ги мајка си и татко му кога одат на шопинг, секоја вечер готви вечера со нив, ги вози наоколу кога треба, па дури има и по еден час танцување со нив секој ден.

Нианан вели дека таа е одговорна и за управување со електрониката во куќата, како и за планирање на едно или две семејни патувања секој месец. Колку и да изгледа блажено оваа рутина, 40-годишната жена вели дека сè уште понекогаш чувствува „потреба да заработи повеќе пари“. За среќа, на нејзините родители не им пречи ако таа го сака тоа.

„Ако најдеш посоодветна работа, можете повторно да се вработиш. Ако не сакаш да работиш, остани дома и поминувај време со нас“, рекоа родителите на Нианан.

Нианан изјави за South China Morning Post дека нејзината месечна плата се исплаќа од месечната пензија на нејзините родители од околу 100.000 јуани (15.000 долари).