Со плакати на кои пишуваше „Европски плати за нас и за вас“, стотици вработени во судската администрација, членови на независниот синдикат на јавната администрација и на независниот синдикат на судската служба, излегоа на протест за да го изразат своето незадоволство од ниската платите. Ги повторија барањата за зголемување од 30%, а не за 10% како што одлучи Министерството за финансии.„Барањата на одборот што протестира се: Зголемување на платите за судските служби и 78% на минималната плата и 35% зголемување на платата за судските службеници. Овие барања се одраз на лошата состојба со платите во судството и се реална потреба за сите вработени, имајќи го предвид нашето конкретно работење, придонесот на нашата работа во буџетот на Република Македонија и нашата особеност во уставната поделба. на моќта“, вели Јасмина Величкова.

Горан Ристески од Синдикатот на јавна администрација се жали дека надлежните не ги послушале нивните барања, па затоа одлучиле секојдневно да ги блокираат патиштата.

„Денеска можам слободно да кажам дека по вчерашните две средби во Граѓанскиот и Кривичниот суд, во двата суда беше донесена одлука за штрајк. Времето кое беше доволно долго за разговори не вроди со плод, односно нашиот став не беше слушнат од властите“, вели Горан Ристески.

Претставници на синдикатот имаа средба со Министерството за финансии. Величкова посочи дека оттаму ги информирале дека со прераспределбата на буџетот не се обезбедени дополнителни пари за платите и надоместоците што ги бараат. Од синдикатот бараат поддршка од сите други синдикати за заеднички да ги реализираме работничките права.