Пливачите Никола Ѓуретановиќ и Ева Петровска се единствените македонски спортисти кои ќе учествуаат на Светското првенство во водени спортови во Доха, Катар.
Двајцата македонски претставници Ѓуретановиќ и Петровска ќе настапат во две категории.
Големата пливачка надеж Ѓуретановиќ кој има само 16 години и веќе урна неколку државни рекорди, првиот настап ќе го има на 11 февруари во дисциплината 400 метри слободно.
А потоа на 17 февруари ќе биде дел од квалификациите на 1500 метри слободно. За Ѓуретановиќ ова ќе биде втор настап на Светско првенство.
Петровска својот прв настап ќе го има на 11 февруари во квалификациите на 400 метри слободно, а на 16 февруари ќе се натпреварува на 800 метри слободно.