Немавме договор со Бугарија и функциониравме 26 години претходно се’ до 2017 година. До тогаш Македонија и Бугарија преговараа со премолчени вистини, „не чепкајте по македонскиот идентитет и јазик“, а тие не сакаа да дискутираат за Македонското малцинство таму. Се’ се урна тогаш кога за два месеци, оној момент кога Заев и Димитров потпишаа договор, тотално асиметричен, кога прифатија се’ што шест и пол години македонската страна не сакаше да прифати. Ние сме виновни, Македонската страна, при тоа не консултираа ниту МАНУ, ниту институт за национална историја ниту тој за Македонски јазик. Ние функциониравме и претходно, ние направивме погрешен договор со Бугарија, ние сами се обврзавме. Може ќе добиевме вето но прашање е дали ЕУ тоа ќе го уважеше, да се преговара за идентитетски прашања, рече Марјан Ѓорчев во Само Вистина.