Шведска ќе користи модерна технологија, вклучувајќи беспилотни летала и технологија за препознавање лица и регистарски таблички, во борбата против насилните банди.

Софтверот за препознавање лица ќе се користи за да се идентификуваат познати членови на банди и регистарски таблички. Полицијата ќе може да користи дронови во поголема мера.

Во септември 11 луѓе беа застрелани и убиени во Шведска, а една жена загина при експлозија. Сето ова е поврзано со конфронтациите меѓу бандите вклучени во трговија со дрога. Меѓу жртвите има и малолетници, од кои голем дел се имигранти.