И покрај неговата возраст, Арнолд Шварценегер зрачи со енергија и ентузијазам додека зборува за својата нова книга и за својот пат да стане мотивациска личност.

Во интервју за Би-би-си култниот акционен херој сподели сознанија за својата успешна кариера, влијанието што го има врз забавната индустрија и зошто би бил одличен претседател, а притоа ги призна уставните ограничувања што го спречуваат да ја извршува претседателската функција.

„Чувствувам дека би бил одличен претседател. Но, чувствувам дека, во исто време, сè што постигнав е поради Америка,“ рече тој во интервјуто.

„Америка ми даде толку многу можности, американскиот народ беше толку срдечен и, едноставно, ме примија со раширени раце. Никој не ме спречуваше во мојот успех. Така, единствено нешто што не можам да го направам е да се кандидирам за претседател и нема да се жалам за тоа“.

Шварценегер исто така се отвори за својата ранлива страна додека разговараше за предизвиците со кои се соочил додека го надминувал пропаднатиот брак со внуката на Џон Ф. Кенеди, Марија Шрајвер.

„Имаше и лични порази, како, на пример, мојот брак“.

„Не можете да одите и да обвинувате некој друг за тоа. Преземете одговорност. Преземете ги тие грешки и научете од тоа, а потоа вратете се и бидете подобра личност“. рече тој.

Холивудската легенда се отвори и за своите лични борби и порази како во професионалниот така и во личниот живот. Понизно призна дека се трансформирал од желбата да биде најмускулест маж до стекнување статус на мотивациска личност.

„Тоа беше една од оние работи за кои никогаш не сонував, да бидам мотивациски говорник или да пишувам мотивациски книги бидејќи, кога пораснав, сè што посакував беше да бидам најмускулестиот човек на светот. И да се занимавам со филмови и да заработам милиони долари“, вели славниот ‘терминатор’.