Фотографиите од остатоците од чудно суштество исфрлени на австралиска плажа предизвикаа бурни реакции на социјалните мрежи бидејќи корисниците продолжуваат да шпекулираат за што точно се работи.

Боби Ли Оутс наишла на скелет со страшен изглед додека шетал на плажата во Кепел Сендс, Квинсленд.

– Телото имаше форма на сирена. Шетавме по плажата барајќи камп и не можевме да не забележиме дека черепот изгледа како да му припаѓа на маж. Веднаш почнавме да се прашуваме што би можело да биде и зошто главата личи на човечки череп – изјавила девојката од Квинсленд.

Фотографиите прикажуваат череп кој личи на човек и разделени ребра. Девојката наведува дека скелетот е долг речиси два метри.

– Има череп како човек со издолжена линија на вилицата и коса слична на боја на крава или кенгур, но на многу места недостасуваше поради распаѓање. Изгледа како сирена, само влакнесто, се чини дека има опашка или некакви екстремитети – додала девојката која била шокирана од „човечкото лице“ на скелетот.

Оутс ги објави фотографиите на социјалните мрежи со надеж дека некој ќе го препознае необичниот скелет.

– Се прашувам дали некој има идеја што е тоа или кого би можела да прашам за да дознаам што точно е тоа – напишала девојката.

– Не личи на морско животно. Тој има нозе. Исто така е многу влакнест – изјавил еден корисник.

Експертите за животни, сепак, веруваат дека остатоците припаѓаат на морски цицач.

– Дефинитивно ми изгледа како мал кит. Не сум запознаен со областа и не знам какви видови обично се среќаваат таму, така што не можам да кажам ништо поконкретно – вели Роб Девил, кој е проект-менаџер за Британската програма за истражување на китозите при Зоолошкото друштво во Лондон.