Со правилна почва, исхрана и редовно одржување, овие украсни растенија секогаш успеваат, а можете да ги одгледувате на тераса или прозорец во текот на целата година.

Кадифка

Кадифка е едно од најпопуларните летни цвеќиња, делумно поради неговата убавина, делумно поради ниските барања во одгледувањето. На која почва и да ги засадите овие цвеќиња, тие ќе успеат. Кадифка е балконски цвет кој цвета цело лето.

Доаѓа во нијанси на жолта и портокалова. Таа најдобро ќе расте во сончево и полусенчево живеалиште со богата, пропустлива подлога. Доколку сакате да цветаат во текот на целото лето, задолжително отстранете ги расцутените цветови и редовно хранете ги и полевајте ги.

Бергенија

Бергенијата е повеќегодишно растение со мали виолетови цветови кои растат во пролетните месеци. Во зима, листовите на растението добиваат црвеникава боја. Бергенијата е отпорна и не бара многу светлина.

Петунија

Петунија е еден од најпознатите видови за украсување балкони. Препознатливата цветна убавина доаѓа во многу облици и бои на цветот – бела, жолта, розова, виолетова, сина и црвена, а може да биде и двобојна.

Цвета од април до септември и има потреба од полусенчево живеалиште и пропустлива, хумусна подлога. Поради понежните цветови, внимавајте да не ги дува премногу.

Во вториот дел од летото можете да ги скратите растенијата на 20 сантиметри од нивото на земјата, добро да ги нахраните и повторно ќе цветаат до есен.

Салвија

Салвијата е позната и како украсна жалфија. Цвета од крајот на пролетта до студените месеци. Богата е со цветови во црвена, розова и виолетова боја.