Македонците се почесто заминуваат на работа во Хрватска.

Се поголемата понуда за работа и повисоките плати, ги привлекуваат македонските граѓани да заработат повеќе. Цели македонски семејства заминуваат на сезонска работа во оваа земја.

Најчесто работат како келнери, шанкери, во хотели, ресторани, кафулиња, но и како собари и готвачи.

Платите на келнерите во хотелите се движат од 730 до 1200 евра.

Обезбедено е сместување и оброци за сезонските работници. Некои хотели изградија дополнителни капацитети за сместување на своите работници. По правило се даваат три оброци и на работниците им се плаќа за патувањето.

Голема е побарувачката за келнери, готвачи и друг персонал.

За готвач во ресторан во Стари Град на Хвар, нудат нето плата од 1.065 евра за шест до седум часа дневно, шест дена во неделата. Тие нудат сместување за вработените во двокреветни хотелски соби, три топли оброци и платени патни трошоци. Покрај редовната плата, нудат и бонуси за посебни работни резултати и награда од 650 евра за работниците кои ќе одлучат да се вратат следната сезона.

800

Во Пореч и Ровињ, отворено е работно место за домаќин на кампот, кое опфаќа задачи за прифаќање гости, наплата и издавање фактури, задачи за прием, чистење на мобилни домови и нивно одржување, за плата од 915 евра нето со уплата на топол оброк и платена прекувремена работа.

Во Фунтана, според огласот на страницата „Моја работа“, за работното место менаџер на бар на плажа се подготвени да платат од 1.800 до дури 2.600 евра. Описот на работното место, меѓу другото, опфаќа планирање, организација и надзор на работата на целокупниот персонал.

За работното место – мијачка на определено време во Дубровник кој вклучува сортирање, перење, пеглање, виткање алишта, постелнина и постелнина за ресторани, платата изнесува 750 евра бруто.

Некои сопственици на ресторани главниот готвач го плаќаат 4.000 евра, а помошникот 2.000 евра.