Мерката е за широк спектар на прехранбени производи за да се заузда инфлацијата на храната која е 14,5 отсто. Владата ја нарече мерката „квартал против инфлацијата“.

Француската влада во понеделникот соопшти дека склучила договор со големите трговци на мало за ограничување на многу цени на храната, во обид да ги олесни инфлаторните притисоци за потрошувачите, пренесе АФП.

Малопродажните групи ќе ги намалат цените за широк спектар на прехранбени производи, а изборот ќе биде оставен на нивна дискреција, „на најниско можно ниво“ до јуни, рече министерот за финансии Бруно Ле Мер.

Ова ќе го претвори април до јуни во „квартал против инфлација“, им рече тој на новинарите по состанокот со лидерите на малопродажните бизниси.

Трговците на мало се согласија да ги сносат трошоците за иницијативата, за која Ле Мер рече дека ќе изнесува „неколку стотици милиони евра“.

Инфлацијата на храната беше 14,5 отсто во февруари на годишно ниво, според националниот институт за статистика ИНСЕЕ.

Повеќето големи продавачи на храна во Франција учествуваа во разговорите, иако лидерот на пазарот Е. Леклер се држеше настрана.

„Претпочитам да бидам поевтин во целиот одбор“, рече извршниот директор Мишел-Едуард Леклер. „Не чекав јавен состанок за да ги намалат цените“, рече тој за каналот CNews, додавајќи дека договорот може „да остави впечаток дека трговците на мало ќе го надоместат тоа со наплата на повеќе од нивните други производи“.

Некои здруженија на потрошувачи, исто така, беа скептични за „антиинфлациската“ иницијативата, која доаѓа во пресрет на уште еден ден масовен протест и штрајк против плановите на владата да го реформира пензискиот систем во Франција.

„Без никакви фиксни правила за цените, таканаречената ‘намалена цена’ всушност може да биде само вообичаената цена“, изјави Оливие Андро од здружението UFC-Que Choisir за АФП.

„Мило ми е што можам да објавам дека утринава направивме договор со група дистрибутери… да ги задржиме цените на низа основни производи што е можно пониски во траење од три месеци“, рече министерот на прес-конференција.

Но, Ле Мер рече дека избраните производи ќе треба да бидат означени со логото „анти-инфлациски квартал“ со боите на француското знаме, пишува АФП.

Ќе има проверки на самото место за да се осигураме дека трговците на мало не ги притиснале своите добавувачи за да го надополнат недостигот од приход, рече тој.

Ле Мер, исто така, рече дека владата ќе започне со тестирање на системот за „чек на храна“ за семејства со ниски приходи во текот на следните месеци.