Зборот нема директен превод, но е фокусиран на решителност и цврстина. Станува збор за тоа човек да има цврстина да оди напред и да се соочи со неволји и невозможни шанси.

Шест години по ред Финска го зазема првото место како најсреќна земја во светот. Како експерт по психологија, ја посветив мојата кариера на учење на луѓето како да го вклучат „сису“ во нивните животи. Еве ги моите совети:

1. Најдете цел надвор од себе

Според истражувањата од психологот Ангела Дакворт, можеме да издржиме многу повеќе кога работиме на нешто што придонесува за светот надвор од нас.

Кога и да се одлучите да направите нешто, насочувањето кон поголемата цел ќе ви помогне да напредувате. Кога ќе преземете нов предизвик или кога ви треба сила да продолжите, најдете поголема цел со која ќе се поврзете. Тоа може да биде вашето семејство или пријателите или некој што ве инспирира, или пак причина што ви е блиска до срцето.

2. Зголемете ја вашата отпорност преку тренинг

Вежбањето и подготовката го олеснуваат искористувањето на нашето внатрешно сису. Истражувањата покажуваат дека нашите тела имаат скриени резерви кои природно се користат кога ни се потребни. Значи, колку повеќе се предизвикуваме себеси, толку повеќе создаваме навики кои ја зајакнуваат нашата издржливост.

3. Бидете нежни кон себе и поврзете се со природата

Постои ограничување до каде можете да одите ако не ја балансирате цврстината со сочувството кон себе. Потребно е да научите да се сакате себеси, да бидете нежни кон себе и да се поврзете со природата.

Во Финска, пешачењето и планинарењето во природа се суштински дел од културата. Тоа им помага на Финците да најдат внатрешен мир и чувство на среќа што им помага да ги пребродат тешките времиња.