Важноста на комуникацијата и слушањето
Многу паметни луѓе зборуваа за важноста на искрена и отворена комуникација . Диоген рекол дека имаме две уши и еден јазик за да слушаме повеќе, а помалку да зборуваме. Брајант Мекгил изјави дека слушањето што другите имаат да кажат е една од највистинските форми на почит.
Познато е дека многу луѓе слушаат не со намера да разберат, туку да одговорат. Слушањето не е лесно. Тоа е една од најпредизвикувачките работи во светот. Тоа бара од вас да го држите егото настрана. И парадоксално, многу луѓе веруваат дека се одлични слушатели.

Ги штитат луѓето од преклопување и прекинување
Се разбира, првиот чекор во оваа насока би бил да не биде личноста која ги прекинува луѓето додека зборуваат. Неопходно е да престанете да ги прекинувате другите додека зборуваат.
Сега, во рамките на групната динамика, често има ситуации кога луѓето се прекинуваат едни со други, бидејќи секој сака да додаде нешто важно токму во тој момент. Сепак, вашата работа треба да биде да реагирате во тие моменти и да го вратите разговорот во приказната за личноста која била прекината. Се разбира, ова имплицира дека не го прекинувате „прекинувачот“.
Едноставно – „Никола, кажа нешто?“ треба да биде доволно.

Знаат кога да кажат „не знам“
Искрено верувам дека „знам“ или „веќе го правам тоа“ е омилената изјава на толку многу луѓе. Тоа подобро му служи на нашето его . Но, не е најдобро ако сакате да започнете подлабоки разговори со луѓето.

Ако некој има некаква новост или совет да сподели со нас, ние скокаме со нашите „Знам“, „Јас го правам тоа на овој начин“…

Оваа навика има две негативни страни:

Можеби таа личност би додала нешто што не сте го знаеле. Можеби штотуку сте се лишиле од корисни информации.

Кога некој споделува нешто со вас, тој чувствува чувство на задоволство . И кога ќе ги прекинете со вашето добро наместено „Знам“, им ја одземате радоста на тоа задоволство.

Значи, она што јас го предлагам е, дури и ако знаете нешто, преправајте се дека не знаете.
На пример, дали знаете што е техниката помодоро? Ако знаете и користите, следниот пат кога ќе ви се јави пријателка и ќе сака да ви каже нешто за таа техника – слушајте ја. Не ја прекинувајте со вашето „Знам, веќе го користам…“ Слушајте, кажете дека звучи одлично…
Не секоја можност е само ваша шанса да докажете колку сте образовани или информирани – препознајте кога е време да дозволите блескаат и другите луѓе.
И покрај тоа, не знам дека може да биде одличен начин навистина да научите и да слушнете еден тон вредни информации.

Тие бараат од луѓето да ги споделат нивните животни приказни
Дури и ако веќе сте слушнале приказна 20 пати, не ја прекинувајте нервозно. Охрабрете го говорникот со дополнителни прашања. Направете им отворени прашања – погрижете се да не правите претпоставки преку прашање на кое може да се одговори само да или не.

Секој сака да зборува за своите животни приказни. Особено оние во кои тие излегоа како победници. Извадете ги тие приказни од луѓето. Ќе изградите многу подлабоки врски со луѓето.

Една работа што треба да ја имате на ум е да не скокате со „Знам како се чувствуваше“. Или „имав слично искуство“. Не мора да ги идентификувате вашите искуства со нив. Тие никогаш не се исти.