По повеќе од две години блокада, денес во парламентот ќе почне расправа по предлог-измените на Изборниот законик, со кои се предлага Македонија да биде една изборна единица, при што останува пропорционален модел, без изборен праг и решение за самостоен настап на помалите етнички заедници.

Од Демократскиот сојуз сметаат дека со измените се создаваат еднакви шанси за политички натпревар на партиите и независни кандидати за пратеници, се обезбедува иста тежина на секој глас и основи за демократизација на изборните правила и на државата во целина.

Составот на парламентот ќе биде одраз на волјата на граѓаните, повеќе партии и поединци ќе влијаат во носењето круцијални одлуки водејќи сметка за стратешките и за националните прашања.

„Ги повикувам сите предлагачи и пратеници да се вклучат во расправата и преку сериозна и аргументирана дискусија да се одлучува“, порача претседателот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов.