Во изминатите неколку месеци, ТикТок работеше на нови начини за ограничување на одредени видови содржини врз основа на возраста.

Тоа е дел од поголемите напори на компанијата да ги зголеми безбедносните карактеристики за помладите корисници.

Апликацијата воведе нов систем за оценување претходно оваа година, наречен Нивоа на содржина, за да и помогне да ја идентификува содржината за возрасни.

Сега, компанијата најавува ново ажурирање. Компанијата лансира нова верзија на својот „граничен сугестивен модел“, кој го користи за автоматски да идентификува „сексуално експлицитна, сугестивна или гранична содржина“.

Според портпаролот на ТикТок, новиот модел е подобро способен да открие таканаречена „гранична содржина“, видеа кои експлицитно не ги прекршуваат правилата на апликацијата, но можеби не се соодветни за помладите корисници.

ТикТок не е единствената платформа која филтрира ваков тип на содржина.

Инстаграм долго време се обидува да ја отстрани граничната содржина од своите препораки.

Содржините со „позрели“ теми, кои не содржат експлицитна голотија, тешко се откриваат дури и со помош на автоматски системи.

ТикТок не даде детали за тоа колку е попрецизен новиот систем. Сепак, компанијата вели дека во последните 30 дена „спречила тинејџерски профили да гледаат над еден милион сексуално сугестивни видеа“.

Исто така, апликацијата им овозможува на создавачите да ги ограничат своите видеа на возрасни гледачи.

Оваа функција претходно беше достапна само за снимање во живо.

Сепак, сега функцијата ќе биде овозможена и за кратки видеа.