Еден супермаркет во Нов Зеланд ја тестира употребата на вештачка интелигенција за да создаде евтино домашно мени.

Сепак, забележано е дека апликацијата предлага некои необични јадења – на клиентите им препорачува рецепти во кои се добива смртоносниот гас хлор, потоа сендвичи од „отровен леб“ и печен компир кој ги одбива комарците, пренесува Гардијан.

Апликацијата, создадена од синџирот супермаркети Pak ‘n’ Save, се промовира како начин на кој купувачите креативно ги користат своите остатоци во време на криза и зголемени трошоци за живот.

Од корисниците се бара да внесат различни производи што ги имаат во своите домови во апликацијата и тие автоматски ќе добијат план или рецепт за оброци, придружени со весели коментари.

Првично, апликацијата привлече внимание на социјалните мрежи за некои непривлечни рецепти, вклучувајќи го и „Oreo Veggie Paprika“.

Меѓутоа, кога клиентите почнаа да експериментираат со внесување на поширок спектар на артикли на списоците за купување во домаќинството, апликацијата почна да дава уште помалку привлечни препораки.

Еден рецепт што беше наречен „мешавина на ароматична вода“ ќе резултира гасовит облик на хлор, меѓу другото. Бот го препорачува рецептот како „совршен безалкохолен пијалок за гасење на жедта и освежување на сетилата“.

„Послужете го разладен и уживајте во освежителната арома“, се наведува во апликацијата, но не се споменува дека вдишувањето на гасот хлор може да предизвика оштетување на белите дробови или смрт.

Новозеландскиот политички коментатор Лиам Хеир го објави „рецептот“ на Твитер, ги охрабри другите Новозеланѓани да експериментираат и да ги споделат своите резултати на социјалните мрежи.

Меѓу препораките беа коктел со белило „свеж здив“, сендвичи со отров од мравки и лепак, изненадување од белило ориз и „метанол блаженство“ – вид на пржена храна со вкус на терпентин.

Претставник на супермаркетот за медиумите изјави дека се разочарани што „мал број корисници се обиделе да ја користат апликацијата на несоодветен начин, а не за намената“.

Во соопштението се вели дека супермаркетот „ќе продолжи да го подобрува“ ботот за да го направи безбедна и корисна апликација и се истакнува дека апликацијата укажува дека корисниците треба да имаат над 18 години.

Во предупредувањето приложено до „планерот за оброци“ се наведува дека рецептите „не се потврдени од човечко суштество“ и дека компанијата не гарантира дека кој било рецепт ќе биде целосен или избалансиран оброк или погоден за консумирање.

„Морате да го искористите сопственото проценување пред да направите каков било рецепт произведен од Savey Meal-bot“, се вели во соопштението на супермаркетот.