Шест натпреварувачки во женска и девет во машка конкуренција денес ja пливаат патеката „Климе Савин“ во должина од 25 километри од Свети Наум до Охрид.

Оваа година покрај домашните шест пливачи Евгениј Поп Ацев, Александар Илиевски, Леонид Мишевски, Кристијан Стојановски, Ивана Неделковска и Јована Неделковска учествуваат и двајца пливачи од Аргентина – Ерика Јенсен и Матијас Дијаз, тројца од Италија – Елена Лионело, Марко Инглима и Алесио Окипинти, двајца од Турција – Туна Ердоган и Догкан Улач, како и Марсен Шоутен од Холандија и Каролин Жуис од Франција.

Стартот го означи градоначалникот на Општина Охрид, Кирил Пецаков од Св. Наум во 10 часот.

Целта на Охридскиот маратон е Градскиот кеј околу 15 часот. Временските услови се идеални, водата е 24 степени, а температурата на воздухот се очекува да се искачи до 30 степени.

Наградниот фонд на маратонот е 12000 евра, од кои 2000 се предвидени за најбрзите во двете конкуренции на две контролни бови.