Од каде доаѓа срамежливоста?
Проблемот е во тоа што многу се плашите да бидете осудени. Сметате дека вашиот партнер може да помисли дека не изгледате добро во некоја поза или дека не правите добри движења. Но, дали вие размислувате на тој начин додека имате секс или едноставно се препуштате на задоволството и на страста што ја чувствувате?

Кога ќе дојде време да пробате нешто ново, се чувствувате стегнати, па дури и посегнувате по алкохолот само за да се опуштите и да имате поголема самодоверба. А, понекогаш и го исклучувате светлото и го засилувате звукот на радиото.

Оној кој страда од срамежливост обично нема иницијатива, а партнерот е тој што постојано предлага разни игри и нови места.

Како да го надминете овој страв?
За да може овој проблем успешно да се реши, неопходно е да разговарате отворено со партнерот и да најдете решение заедно со него. Исто така, размислете што е тоа што му се допаѓа на вашиот партнер кај вас, а не само како се чувствувате вие самите.

Соочувањето со овој проблем е полесно отколку што изгледа. На прво место, треба да ги промените мислите што ве спречуваат да пробате нешто ново. Ако престанете да размислуваме за сексот како да е испит каде што некој постојано ќе ве анализира и ќе ве критикува, тогаш проблемот е половина решен.

Мислете на тоа дека помеѓу вас постои доверба и погледнете го вашиот партнер во очи, а тоа ќе ви помогне да се опуштите и да се чувствувате поудобно за време на интимните односи.

Запомнете дека ако партнерот води љубов со вас, тогаш тоа мора да биде затоа што му се допаѓате и вие и начинот на кој го правите тоа. Нема апсолутно никаква оправдана причина зошто сметате дека нему не му се допаѓа тоа што го правите. Разговарајте многу за оваа тема и за тоа што ви се допаѓа во креветот и што не ви се допаѓа. Така ќе бидете сигурни дека не грешите, но и да погрешите не е крај на светот. Секој прави грешки понекогаш.