Со последните законски измени, Македонија ќе има 20 министерства.

Србија има 21 министер. Тука се вклучени и петте вицепремиери кои истовремено раководат и со одделни министерства.

Во словенечката влада има 17 министри. Од нив еден е без ресор.

Хрватската Влада, исто така, има 17. Во Владата има четворица потпретседатели од кои тројца се први луѓе на одредени министерства.

Владата на Босна и Херцеговина има 16 министерски позиции.

Во Црна Гора 18 министри и четворица потпретседатели.

Германија со околу 80 милиони граѓани во федералната Влада има 16 министерства.

Франција има еден министер повеќе, односно 17.

Шпанија брои 22 министри. Меѓу нив се и првиот, вториот и третиот вицепремиер.

Финска има 18 министри, исто толку има и Бугарија.

Грција, пак, има 19 министри, но и пет алтернативни членови на владата.

Со последните законски измени, Македонија ќе има 20 министерства.