На Брус Вилис му е дијагностицирана фронтотемпорална деменција, соопшти неговото семејство во четвртокот, речиси една година откако ѕвездата на серијалот „Умри машки“ се повлече од актерството поради афазија, која ги попречуваше неговите когнитивни способности.

„Откако ја објавивме дијагнозата на Брус за афазија во пролетта 2022 година, состојбата на Брус напредуваше и сега имаме поконкретна дијагноза: фронтотемпорална деменција (позната како FTD)“, откри неговото семејство во изјава објавена на веб-страницата на Здружението за фронтотемпорална дегенерација.

„За жал, проблеми со комуникацијата се само еден од симптомите на болеста со која се соочува Брус. Иако сето ова е болно, олеснување е конечно да се има јасна дијагноза.“

Во соопштението, на кое семејството прикачи фотографија од насмеан Вилис на плажа, се наведува дека моментно нема лекови за оваа болест. Семејството се надева дека дијагнозата на Вилис на 67-годишна возраст ќе донесе поголем фокус на борбата против ФТД.

„Како што состојбата на Брус напредува, се надеваме дека секое медиумско внимание може да се насочи кон расветлување на оваа болест за која е неопходно многу повеќе свест и истражување“, стои во соопштението.