Весела Чернева, бугарска пратеничка и советничка на екс-бугарскиот премиер Кирил Петков е под истрага дека ѝ оддала тајни информации на Македонија во преговорите меѓу Скопје и Софија.

Чернева е обвинета дека го „координирала ставот на бугарското министерство за надворешни работи со македонски државјанин во текот на преговарачкиот процес на Македонија со Европската унија“.

Информацијата, без да го наведе името, ја сподели Пламен Тончев, шефот на државната агенција за национална безбедност – ДАНС, за време на расправата во бугарското собрание..

Министерот за надворешни работи Бујар Османи прашан да ги коментира наводите на бугарската служба за безбедност во изјава за „360 степени“, изјавил дека со Весела Чернева, како советничка на бугарскиот премиер Кирил Петков, ги воделе најтешките преговори.