Скопје повторно е меѓу најзагадените градови во светот со индекс на квалитетот на воздух од 162, аерозагадувањето во главниот град во е штетно по здравјето и Скопје се наоѓа на 5 тото место на Ај-Кју- Еар.

Интернет страницата Ервижуал го пласира Скопје на третото место во светот, како град во кој се дише најзагаден воздух во светот.

Концентрацијата на pm2,5 четичките во Скопје моментално е 15,4 пати поголема од годишната вредност на упатството за квалитетот на воздухот на СЗО.

Прв на листата утринава се најде главниот град на Босна и Херцеговина Сараево со индекс на квалитет на воздухот од 212.

Во Битола и Сараево, главниот град на Босна и Херцеговина воздухот е дефиниран како многу нездрав. Waqi.info, како што се гледа од илустрацијата, воздухот и во Струмица го дефинира како многу нездрав. Нездрав е воздухот и во Тетово, Кичево и Кавадарци.