Една мајка (50) од Карловац е прогласена за виновна и осудена за навреда на синот (18) кого го навредувала преку пораки поради лошите оценки во училиште. Судијата пресудил дека лани во септември таа извршила психичко насилство во семејството бидејќи преку апликацијата WhatsApp му праќала пораки на синот, навредувајќи го со погрдни зборови, пишува „Даница“.
“Срам да ти е болен психопат шупак. Ми се гади, убиј се ѓубре, фрли се под воз да испадне дека си жртва. Јас те родив, ќе те задавам”, мајката му напишала на синот. На суд таа се бранеше дека била револтирана од лошите оценки и се поагресивното однесување на нејзиниот син, како и од неговото одбивање да учествува во воннаставни активности.
„Во очај, навистина му пратив пораки на син ми преку апликацијата WhatsApp во кои го навредував со погрдни зборови кои се споменати во обвинението и од кои се срамам“, рекла мајката. Синот на рочиштето рекол дека „го вознемирило тоа што мајка му му рекла да се фрли под воз и да се убие“, но тоа не му го нарушило достоинството.
„Сакам да ни се нормализираат односите. Во меѓувреме се преселив во студентски дом и сега студирам во Загреб“, заклучил синот. Инаку, мајката е високообразована личност и досега не е казнувана. Судијата ја казнил со 300 евра, а треба да плати и 20 евра за судски трошоци. Пресудата е неправосилна.