Повеќе од 20 најдобри роботски уреди во светот, вредни околу 1,5 милиони евра, заедно со тим од девет специјализирани физиотерапевти, се преселија во новиот виенски кварт „Лејк Сити Асперн“ на почетокот на ноември, со цел да се обезбеди најефикасен терапија на луѓе кои претрпеле мозочен удар, имаат мултиплекс склероза или трауматска повреда на ‘рбетниот мозок; и сето тоа многу евтино и амбулантски, без потреба од стационарно лекување.

Во овој високотехнолошки центар за рехабилитација, организаторите, терапевтите и пациентите работат кон една заедничка цел, да им овозможат на луѓето со овие состојби да имаат високо ниво на функционална независност, да им помогнат брзо да се реинтегрираат во нивниот секојдневен живот и да ја вратат својата работна сила по повредите и удари.

За ова не се одговорни само физиотерапевтите и ерготерапевтите, туку и роботските уреди со високи перформанси.

Нивната специфичност се рефлектира во исклучително високата стапка на повторување на вежбите за кратко време, а од друга страна, во поддршката на секој пациент точно онолку колку што му е потребно за оптимално вежбање. Дури и луѓето со повреда на ‘рбетниот мозок можат да станат и да тренираат со помош на роботски егзоскелет.

интеграцијата на игри кои развиваат вештини и употребата на виртуелна реалност – го прави интензивното вежбање забавно и ја зголемува стапката на соработка на пациентите.

Основачот на центарот „tech2people“ Грего Демблин и самиот е параплегичар, а за новиот центар успеал да ангажира специјалист по невролошка рехабилитација д-р Питер Лукнер како главен медицински советник.

– Има области во кои роботската физиотерапија е веќе темелно истражена и докажана. На пример, постои многу веродостојна студија која покажува дека пациентите со мозочен удар имаат речиси двојно поголема веројатност повторно да одат ако користат роботска терапија со одење, покрај класичната физиотерапија – вели Лакнер.

Тоа го објаснува со едноставна споредба: со класичната физиотерапија може да направите околу 50 до 250 чекори. Во исто време, пациентот мора да биде поддржан од најмалку двајца терапевти. Од друга страна, во Локомат (медицински робот за терапија на нозете) може да се направат до 2.000 чекори во една сесија.

Фокусот е таму каде што треба да биде, на самиот тренинг за одење, со нормално оптоварување на рацете и нозете во исто време.

– Високата стапка на повторување поттикнува создавање на нови нервни патишта. Дополнителни позитивни ефекти вклучуваат намалување на грчеви при повреди на ‘рбетниот мозок, намалување на потребата од лекови или намалување на компликации како што е остеопорозата – нагласува Лакнер.

Овој роботски третман во Австрија чини 135 евра, од кои 55 евра ги враќа здравственото осигурување.