Кога излегувате со некого, ќе дојде момент кога ќе треба да се запрашате: која е иднината на оваа врска? Бракот е сериозна обврска и не се сите подготвени за овој чекор. Ако сонувате да се омажите, може да биде поразително да откриете дека саканиот маж не го сака истото. Можеби тој воопшто не сака да се ожени, или можеби едноставно не сте во право за него.

Никој не сака да си го губи времето, поминувајќи од година во година со некој со кој едноставно не е – а можеби и никогаш не бил – на иста страна. Постојат одредени работи кои можете да ги барате, одредени знаци кои ќе ви кажат дека вашата врска нема да има посериозно продолжение. Еве ги најважните:

Не ви дава директен одговор

Секогаш ја менува темата кога е бракот во прашање. И ако го прашате директно, зборувајте за тоа само на шега, мрзлив начин. Навистина немате поим што сака или дали воопшто има намера да ве запроси еден ден.

Вообичаените одговори што ги добивате кога се обидувате да зборувате за тоа се:

Ми треба повеќе време.

Ми треба работите во нашата врска да се променат.

Ми требаат работите во мојот живот да се променат.

Зошто го наведуваш ова сега?

Можеме ли да зборуваме за ова друг пат?

Сè е толку одлично, зошто треба да го расипеме?

На работа сум под стрес, не можам да зборувам за тоа во моментов.

Се лути кога ќе се обидете да зборувате за тоа

Кога ќе се појави темата за брак или посветеност, тој станува лут, одбранбен и непријатен. Тој знае – свесно или потсвесно – дека не сака да се ожени со тебе, но исто така не сака да си заминеш, па затоа негодува кога ќе го ставиш во позиција да мора да признае дека не може да даде ти што сакаш. Тој повеќе би сакал да ја оставите темата на мира за да не мора да се занимава со тоа, а тоа се појавува како лутина и фрустрација.

Одбива да биде „официјален“

Заборавете на бракот, ако тој воопшто не може да ве прифати како официјално момче (или ако треба да го натерате конечно да ве нарече девојка), тогаш тој дефинитивно не ве гледа како свој доживотен партнер. Кога ќе ја пречкртате темата, тој може да ви каже нешто како што му се допаѓаат работите такви какви што се, не сака етикети, не сака да ги менува работите… Тоа се само празни изговори. Најверојатно, тој не сака да има сериозна врска со вас и само ужива во вашето привремено друштво додека не дојде жена која ќе „излезе“.

Не верува во брак

Тој тврди дека бракот е само парче хартија, дека ништо не значи, дека ништо добро не може да излезе од него… Мажите не зборуваат шифрирано како жените – ако тој така мисли, верувајте му. Не правете грешка да го гледате ова како некој вид предизвик. Не правете ја вашата мисија да ги промените неговите ставови на оваа тема.