Австралиецот ја опиша радоста и хаосот од животот со над 2.000 животни, од кои многу може да го убијат него, неговата девојка и неговите деца со еден залак.

Крис Хемфри, зоолог и едукатор, кој живее на еден час од Мелбурн, го дели својот имот со 18 крокодили, 200 змии (многу смртоносни), јато динго и смртоносни пајаци и скорпии. Во секој момент може да има стотици животни во куќата, во која се сместени и неговите две тинејџерки, Таша (16) и Чарли (18), како и неговата партнерка Ерин, колешка зоолог.

Семејството поставува полиран бетонски под наместо теписи во нивниот дом во дивата акциона зоолошка градина – познат како ZooHQ – за да го минимизира мирисот и да дозволи секојдневниот неред лесно да се измие.

„Немаме тепих во нашата куќа, бидејќи доколку имаме тоа нема да трае долго. Понекогаш има мирис, но сите ние имаме смрдливи членови на семејството, нели?

Тој се шегува дека единствената безбедносна мрежа на семејството се четири динго кои му даваат до знаење кога нешто не е во ред.

Други видови кои семејството ги чува се пингвините, коалите, тасманските ѓаволи, опосумите, жабите, желките, бувовите, тигрите и дивите соколи – најбрзите животни на земјата, способни да налетаат на пленот со брзина од 320 км/ч. Соколот претставува опасност само за другите мали птици или глодари.

Меѓу неговите змии има питони и отровни змии како што се смртоносните вајпери и бакарни глави, но во моментов нема кафеави, иако ги имало во минатото. Стравот никогаш не го спречил. Живее по мотото „ако не се плашиш еднаш дневно, не живееш“. Многу животни на неговата територија се способни да убијат човек, но тој ги нарекува „убави“ или „неверојатни“.

Г-дин Хемфри следи илјадници строги здравствени и безбедносни процедури, вклучувајќи етикетирање и броење на смртоносните инсекти. Па зошто се става себеси и своето семејство во таква опасност? Г-дин Хемфрис се надева дека неговиот дом може да ги доближи луѓето до животните и со тоа да ја сфати нивната вредност и да ги охрабри да ги заштитат животинските живеалишта.