Дали знаевте дека 20% од мажите во светот намерно избегнуваат интимност со било кој пол?(Патем, над 5% од овие асексуални мажи се во брак!) Секој десетти испитаник признава дека немал сексуален однос најмалку една година.
Научниците овој недостаток на желба за каков било интимен контакт го нарекуваат асексуалност. Сепак, тоа не се перцепира како патологија. Нејзините следбеници веруваат дека отсуството на каква било сексуална желба не им предизвикува страдања, па затоа не може да се дефинира како болест. До неодамна се сметаше дека причините за асексуалноста се главно стресот и заморот. Да, докажано е дека тие ја убиваат секоја желба за љубов, но денес се соочуваме со нешто многу посериозно и потешко да се надмине – фокусирајќи се на сопствената личност
Перфекционизмот, кариерата, социјалниот и финансискиот успех – тоа се работите што го возбудуваат современиот човек. И тие неизбежно доведуваат до егоцентризам.
Сексот, како еден вид емотивно давање на друга личност, веќе се перципира како ирационален. Себичноста доведува и до зголемување на асексуалноста за која станува збор, според која сексот го одзема нашиот духовен, интелектуален и физички потенцијал.
Сепак, неподготвеноста за блискост духовно нè осакатува и нè тера да мислиме само на сопствената удобност. Зарем не е најголемата среќа во животот да се „дадете“ на друга личност и да водите љубов со неа? Размислете пред да се откажете од сексот засекогаш …