Кардиологот Сашко Кедев кој е член на МАНУ го освои и врвот на Чо Ју кој е негов осми освоен врв над 8.000 метри.

Чо Ју е висок 8,201 метри и е шеста највисока планина во светот.

Експедицијата во која бил кардиологот го освоила овој врв на 2 октомври само 5 дена по минување на тибетската граница.

Чо Оју е шестата највисока планина во светот на 8,184 метри надморска височина.

Чо Оју на тибетски значи „тиркизна божица“.

Планината е најзападниот главен врв на регионот Хумбу на Махалангур Хималаја лоциран на 20 километри западно од Монт Еверест. Планината се наоѓа на границата број 1 на кинеската Тибетско-Непалската провинција