AUKUS, безбедносно партнерство меѓу Соединетите Американски Држави, Велика Британија и Австралија, ја забрзува својата програма за нуклеарни подморници за да ги реши празнините во инфраструктурата, човечките ресурси и протоколите за споделување технологија.

Defence News објави кон крајот на декември 2023 година дека американската морнарица планира да ја спроведе својата прва работа за одржување на нуклеарна подморница во Австралија ова лето.

Потоа ќе обучат 30 австралиски експерти како да ги поправат своите подморници од класата „Вирџинија“.

Во извештајот се вели дека обуката ќе помогне да се воспостави способност за одржување на подморница со нуклеарен погон во поморската база ХМАС Стирлинг во Западна Австралија.

Програмата за нуклеарни подморници AUKUS се состои од три фази во кои прво САД и Велика Британија ќе управуваат со подморници од Стирлинг во Австралија, потоа купување и употреба од Австралија на нови и користени подморници од класата Вирџинија од САД, и на крајот Австралија ќе гради и ќе управува со сопствена нуклеарна подморница (SSN), пренесува веб-страницата „Азија тајмс“.