Паѓаат цените на житарките. Пченицата има рекордно високи приноси во Австралија.  Богатиот род во Австралија и Бразил предизвика намалување на цените на житарките.

Во првата седмица од месецов се ожнеани околу 80 отсто од површините под житарки, а се очекува род од околу 42 милиони тони, информира Agrarheute. Се намалија цените на парискиот MATIF, односно пченицата поевтини за 1,79 евра/т на 291,25 евра/т. За пченката цената изнесуваше 284 евра/т, а за маслодајната репка се движи до 569 евра/т.

Аргентина која е погодена од суша се очекува да има помали приноси. Русија ќе има повеќе од 100 милиони тони житарки. Инаку, за Украина имаше информации во медиумите дека проблем ќе биде расчистувањето на теренот од мини. Во околината на Харков, луѓе загинале откако со трактори влегле во полињата.

Инаку, цените на храната во светот се на рекордно ниво.  Тие се намалуваат деветти месец по ред во декември, но ако се погледне големата слика го достигнаа своето највисоко ниво за цела година во 2022 година. Податоците на ОН обајвени вчера покажуваат каква е состојбата со цените на храната.