Во една продавница во Шпанија им здодеало туристите да влегуваат и да се сликаа без да купат ништо, па решиле да воведат влезница од пет евра и закачиле знак.

Queviures Múrria е самопослуга стара 125 години во Барселона и е едно од најатрактивните места во градот, а неодамна служи и храна.

Како што пишува Oddity Central, винтиџ изгледот и традиционалниот внатрешен дизајн на продавницата привлекуваат стотици туристи секој ден, но проблемот е што многу од нив навистина не се заинтересирани за производите што се продаваат внатре, како што се традиционалните шпански сушени колбаси, ладно месо, сирења, масла, вино итн. Според еден од менаџерите на продавницата, многу луѓе влегуваат, дури и не се поздравуваат, се фотографираат и си заминуваат без да купат ништо.

Затоа почнале да им наплаќаат на туристите „само за гледање“ за да ги обесхрабрат од овој нивен план. Тони Мерино, еден од менаџерите на Queviures Múrria, рече дека идејата да им се наплаќа на туристите едноставно да влезат во продавницата, да погледнат наоколу и да фотографираат без да купат ништо, започнало како шега.