Во секоја работа има тешки моменти кои не влијаат добро на нас. Особено кога истекуваат роковите или шефот ќе одлучи да ве обземе со многу задачи. Ова се некои од причините за тешките моменти на работа. Ако ова се случува од време на време, тогаш тоа е нормално. Но, ако се соочувате со тежок стрес секој ден и неволно одите на работа, тогаш имате проблем.
Ова не само што ве исцрпува физички, туку може и значително да влијае на вашето ментално здравје. Постојаниот стрес предизвикува вознемиреност и депресија, како и голем број други ментални заболувања. Значи, кои фактори ја прават ситуацијата неподнослива и во кои случаи треба сериозно да размислите за нова работа?
Постојана критика
Постојаната критика и избегнување повратни информации е всушност вознемирување. Понекогаш ова може да се изрази со лош изглед, зборување зад грб или директни навреди. Се разбира, штетно е да се работи во таква средина. Нормално е да сакате да ја смените работата што е можно поскоро.
Вашето мислење е игнорирано или полошо, воопшто не се зема предвид
Во нездрава работна средина, само мислењата на избраните се вреднуваат и мислењето на сите други се игнорира. Можеби шефовите и „лајкуваните“ колеги навистина веруваат дека се попаметни од сите други. Без оглед на причината, тие не треба да чувствуваат секојдневно непријатност. Имате квалитети што треба да се вреднуваат, а не да се потценуваат.
Нема одговорност за управување
Ако никој не ги контролира вашите лидери и не ги слуша вашите идеи, бидете внимателни. Тие можат и ќе прават што сакаат, и нема да има кој да се жали за неправдата. Покрај тоа, ова управување го загрозува вашиот професионален раст.
Неразбирливи политики и очекувања
Мора да постои јасна структура и поделба на одговорностите во секоја работна група. Во спротивно, ќе настане хаос на работното место, што ќе ви создаде тензија.
Постојана промена на персоналот
Не е изненадувачки, постои постојана промена на персоналот во високо токсична работна средина. Луѓето заминуваат затоа што не се чувствуваат ценети или не им се дава можност да растат. Вработените, исто така, може да бидат отпуштени поради непочитување на произволни „правила“.
Тајност и тишина
Се разбира, секогаш има нешто на работа што не треба да го знаете, и тоа е добро. Проблемот е нетранспарентноста во донесувањето одлуки. “Зошто го отпуштивте овој човек? Тој ја прекрши политиката. Каква политика? Не можеме да ви кажеме. Како знам дека правам нешто погрешно? Не грижете се, ние ќе ви кажеме.” Но, дали навистина ќе ви кажат откако веќе скриле некои работи од вас? Со ваква тајност, никогаш не знаете што се случува и не ви се дадени потребните информации за правилно да ја извршите својата работа.