Принцот Вилијам верува дека може да има нула бездомници и тој ја користи Финска како студија на случај, објави Си-Ен-Ен.

Принцот од Велс започнува петгодишен, локално воден план на шест водечки локации низ Обединетото Кралство, кој ќе покаже дека е можно да се стави крај на бездомништвото, објави денес палатата Кенсингтон.

Програмата „Homewards“ ќе обедини „невидена мрежа на организации и поединци“, искористувајќи ја нивната колективна експертиза за да „создадат и испорачаат прилагоден план за спречување на бездомништвото во нивните области“, велат од палатата.

Ќе обезбеди до 500.000 фунти (637.000 американски долари) флексибилно финансирање во секоја од шесте локации – што ќе бидат објавени подоцна оваа недела – за поддршка на проекти, а наодите од програмата ќе се користат за создавање модел што може да се користи на друго место низ Обединетото Кралство и на меѓународно ниво.

„Во модерно и прогресивно општество, секој треба да има безбеден и безбеден дом, да биде третиран со достоинство и да му се даде потребната поддршка“, рече принцот од Велс, по повод лансирањето на неговата прва голема иницијатива како наследник на тронот.

„Преку Homewards, сакам да го направам ова реалност и во следните пет години, да им дадам надеж на луѓето ширум Обединетото Кралство дека бездомништвото може да се спречи кога ќе соработуваме“, додаде тој.

Проектот црпи инспирација од политиката на Финска „Прво домување“, која безусловно нуди домови за изнајмување со договори за луѓето кои се соочуваат со бездомништво, како и поддршка доколку е потребно.

Вилијам внимаваше да нагласи дека не се обидува да се меша во владината политика, велејќи дека неговиот план „е додаток на она што веќе се прави“.

Неговата иницијатива, исто така, ќе се фокусира на реконструирање на прашањето и подобрување на разбирањето меѓу пошироката јавност.

Повеќе од 300.000 луѓе во Велика Британија се погодени од бездомништвото, покажа истражувањето на Кралската фондација, иако бројот веројатно ќе биде поголем со оглед на бројот на луѓе кои сурфаат на троседот, живеат во автомобили или престојуваат во хостели или други видови привремено сместување.

Во текот на следните два дена, Вилијам ќе отпатува на секоја од шесте локации за формално да ја започне програмата.

Вилијам долго време ја користеше својата платформа за да го стави во центарот на вниманието бездомништвото, уште откако неговата мајка, принцезата Дијана, првпат го однела во засолништа за бездомници како дете.