Знајте кои сте и што сакате – Многу луѓе навистина не знаат кои се и што сакаат. Ако не знаете што сакате, истражувајте го. Ако сакате некој да биде искрен со вас, треба да бидете искрени . Ако ја цените добрината кај вашиот партнер, бидете љубезни кон другите и кон себе. Запишете ја таа вредност на хартија.

Знајте дека заслужувате љубов и почит – Многу жени чувствуваат дека не се доволни. Секој заслужува љубов; Повеќето од нас не ја добиваат љубовта што ја сакаат и не ни треба како деца. Повеќето од нас сè уште се обидуваат да ја добијат таа љубов од другите; не секој знае како да покаже љубов. Кој си во врска со здрав, чесен маж, треба да знаеш да ги прифатиш љубов , а не само да ја давате.

Откријте и споделете што ви треба за да се чувствувате сакано – Што ако еден или двајцата навистина не знаете што ви треба за да се чувствувате сакано? Можеби не знаеш што ти треба затоа што кога си бил дете твоите родители не те охрабрувале да разбереш како се чувствуваш . Се одвоивте од вашата вистина. Истражете се себеси, каков е вашиот љубовен јазик (зборови на потврда, квалитетно време, примање подароци, дела на љубезност и физички допир) и дознајте што ви треба за да се чувствувате сакано.

Поставете јасни барања за оние што ги сакате и поздравете ги нивните барања – Само затоа што вашиот маж е искрен и искрен не значи дека е читач на мисли. Кажете им што ви треба, што ви е непријатно да правите и како сакате да се прават работите – без разлика дали тоа е водење љубов, полнење на машината за миење садови, виткање крпи или ставање нова ролна тоалетна хартија. Сфатете дека тоа можат да го бараат и од вас. Ова е возбудлив дел од вашата врска додека посериозно истражувате кои се тие за вас.

Учите да поставувате и одржувате граници – на многу луѓе им е тешко да поставуваат граници, а уште потешко да се држат до нив. Ако поставите граница, а другата личност не ја почитува, дури и ако заборавила или сè уште не се навикнала на новите правила, вообичаената човечка реакција е да се налути или да се откаже. Ниту едното ниту другото не се ефикасни. Ограничете го она што го кажувате и што ви треба за да се чувствувате безбедно, сакано и опуштено . Тие ќе ве поддржат во гризата за себе. Кој и да имате, му кажувате на партнерот што ви треба, а тој треба да биде благодарен за тоа, па не мора да погодува како ќе се грижи за вас. Ваша задача е да го пренесете она што ви треба.Запомнете, вашето патување преку граничниот премин е авантура на животот.

Простете си на партнерот и себеси – Никој не е совршен. Треба да знаете како да комуницирате кога има проблем, да простувате и да започнете од почеток. На овој начин ќе научите како да се справите со тешките ситуации така што ќе добивате повратни информации еден од друг и ќе му дадете втора шанса на вашиот партнер. Кога ќе се случи нешто што не ви се допаѓа, размислете колку ќе биде важно за 3 месеци или 3 години.