Можно е да се претвори работа во кариера, но тоа бара добро извршување на тековната работа и постојана работа на личен развој. Меѓутоа, ако влезете во рутина и на работа, кога ќе започнете да го правите тоа, го загрозувате сопствениот напредок.

Претворање на работа во кариера
Следете ги трендовите – Кога правите бизнис, не е доволно само да ги користите веќе научените методи. Потребно е постојано да се следи времето, да се користат нови стратегии, методи, технологии и сето тоа за да се напредува, со подобро извршување на тековната работа. Постојат голем број на специјализирани семинари, стручни курсеви, деловни собири и конференции каде што се презентирани актуелните трендови во одредена област. Треба да следите што се случува во вашата деловна активност и да реагирате соодветно. Затоа што ако не го сторите тоа, некој пред вас ќе го стори тоа.

Доживотно учење – Инвестирањето во знаење е една од најдобрите инвестиции, бидејќи подоцна ќе се исплати повеќекратно. Денес, многу работодавци повеќе не бараат формални квалификации. Како и да е, анализите покажуваат дека завршувањето на студиите е многу исплатливо. Бара и финансии и време, но плодовите вредат на многу начини. Имено, за неколку години по дипломирањето, оваа инвестиција е целосно вратена.
Како и да е, и работодавачите и вработените се согласуваат дека знаењето е одлучувачка предност во конкуренцијата за поединци и компании. Според резултатите од истражувањето, дури 62% од работодавците веруваат дека инвестирањето во образованието на вработените е најисплатлива инвестиција за компанијата.

Вие ја постигнувате најсилната конкурентска предност инвестирајќи во себе, вашето знаење и обука. Секогаш треба да најдете време за дополнително образование, дури и кога сте вработени. Кој мисли дека научил сè, живее во свет кој повеќе не постои, бидејќи околината се менува од момент во момент. Затоа треба да се подобрувате во секое време од животот за да останете конкурентни.

Промена на работното место – Во минатото, една или две компании биле регистрирани во работните книги за време на човековиот работен век. Денес, не е чудно ако смените повеќе од пет работни места во текот на работниот век. Менаџерот за човечки ресурси, одржувајќи компанија со 20-годишно искуство, може да праша дали воопшто напредувавте во вашиот професионален живот. Дали сте амбициозни? Што не е во ред со вашата кариера?
За некои луѓе тоа се случува повремено, а за некои постојано. На секои неколку години одредени личности бараат да работат на друго место. Тоа е сосема нормална, природна работа – желбата да се променат работните места со цел да се најде нешто што може да ви понуди напредување и создавање кариера.
Да се ​​избере вистинската кариера е тешка задача кога сте на нејзиниот почеток. Сè уште не знаете во што сте добри, вашите интереси се широки. Не е лесно дури и кога ќе достигнете фаза на зрелост и треба да ја промените кариерата. Дали е само заработката што е мотив, или…? Многу е полесно кога знаете што сакате да правите и во што сте добри.

Всушност, станува збор за промени. За да го претворите вашето незадоволство во задоволство, треба да управувате со промените. Значи, внимавајте на ситуацијата во која се наоѓате, испланирајте каде сакате да бидете и преземете активности за да го постигнете тоа. Управување со промените значи да не се спротивставувате на нив, туку да учите, да растете и да се развивате од нив. Ако се најдете на работа што ве прави незадоволни секој ден, не се плашете да ја промените бидејќи дефинитивно не треба да трошите време на тоа место. Сигурно ќе најдете работа што ќе ви овозможи да изградите успешна кариера, но нема да можете да го доживеете тоа доколку не реагирате на моменталното незадоволство од вашата работа.

Напредок – Ако сакате да напредувате, не е доволно да работите само еден ден или една недела, а другите денови да работите како порано. Ако работата на работникот не е ценета, тој треба да разговара со работодавачот за да открие дали можеби прави нешто погрешно. Ако, и покрај вашата напорна работа, нема простор за подобрување, секогаш можете да се обидете да ја смените работата.