Веројатно сте се запрашале кога можете, а кога сепак не треба да испратите нова порака, запознавањето е збунувачко, комплицирано, а понекогаш дури и предизвикува анксиозност.

Постои едно необично непишано правило, „правилото од три месеци“, кое многу луѓе го користат за да одлучат дали да останат со некого во врска.

На првиот состанок, лесно е да се замисли дека ќе погледнеме наназад на оваа вечер за десет години од сега и ќе се потсетиме како сме се запознале. Во реалноста, сепак, знаеме дека повеќето први состаноци не завршуваат добро и можеби никогаш повеќе нема да ја сретнеме таа личност. Но, секако, тоа не значи дека треба да се откажеме.

На почетокот на врската, повеќето се во „фаза на меден месец“. Возбудени сме поради новиот партнер, а во исто време не го познаваме баш најдобро. За три месеци, ќе имаме подобра идеја за тоа со кого излегуваме. Се верува дека по три месеци вие и вашиот партнер подобро ќе се познавате. Како резултат на тоа, ќе бидете повеќе склони да го намалите гардот, да ги изразите своите емоции и да бидете искрени за важни прашања.

Според тренерот за запознавање Ана Моргенштерн, „три месеци од врската обично се време кога или ќе ја подигнете врската на следно ниво и ќе станете посериозни, или ќе одлучите дека љубовта нема да расте и ќе ставите крај“.

Вие и вашиот партнер треба да бидете опуштени да разговарате за вашите планови за иднината заедно, како и за вашите потреби и чувства. Исто така, треба да бидете сигурни дека во овој момент двајцата сакате да поминувате време еден со друг и да се вклучите во други аспекти од животот на другиот.