Цените на европскиот природен гас се во пад откако вчера неочекувано се зголемија за дури 40%. Фјучерсите за гас TTF се намалуваат за 5,8% до 37,45 евра за мегават час. Извештаите дека работниците во клучните капацитети за извоз на ЛНГ во Австралија планираат штрајк значат дека договорите се затворени за над 28 отсто во средата.

Остриот скок нагласува колку пазарот останува нестабилен на нарушување на снабдувањето. Сепак, цените остануваат драстично пониски од минатата зима, а добивките во средата само го означија највисокото ниво во последните два месеци. „И покрај некои фактори од страната на понудата и побарувачката што укажуваат на позатегнат пазар, залихите на гас во Европа на крајот ќе одредат како стравувањата од недостиг ќе се материјализираат во наредните месеци“, се вели во белешката на CBA.

Европските складишта за гас се многу над просечните нивоа и се предвидува дека ќе бидат блиску до целосно пред почетокот на зимата.

Европскиот природен гас опадна бидејќи трговците ги одмеруваа постојано растечките залихи на континентот против можноста за штрајкови на работници во Австралија кои би можеле да го нарушат глобалното снабдување. Референтните фјучерси паднаа за дури 8,1%, бришејќи ја претходната добивка. Договорот се зголеми за 28% во претходната сесија, најмногу од март 2022 година, за време на првите денови од руската војна во Украина.

Корекцијата во четвртокот е најновиот пример за екстремна нестабилност што го следи европскиот пазар на гас со месеци. Залихите сега се полни околу 88% во просек – многу над нормалното за период од годината – а индустриската побарувачка останува млака по минатогодишната енергетска криза.

Сепак, секој знак за нарушување на понудата може да доведе до скокови на цените, кои би можеле да бидат уште поизразени кога побарувачката се зголемува во зима. Позиционирањето на трговците, исто така, придонесе за промени во цените неодамна.

Потенцијалните штрајкови во три големи капацитети за ЛНГ во Австралија би можеле да нарушат околу 10% од глобалниот извоз на гориво. Доколку продолжи индустриската акција, тоа би можело да ги натера азиските купувачи да бараат алтернативни набавки надвор од регионот, интензивирајќи ја конкуренцијата со Европа за горивото.

„Секој таков штрајк може да наруши околу половина од капацитетот за извоз на ЛНГ на Австралија и да предизвика многу азиски купувачи да ги бараат своите нарачки на друго место“, рече Зонгчианг Луо, висок аналитичар во Ристад енерџи, во белешката.

Пазарот внимателно ги следи тековните разговори меѓу работничките синдикати и Chevron Corp. и Woodside Energy Group Ltd. Штрајковите би можеле да започнат веднаш следната недела според работните правила. Трговците ги следат залихите на гас во Азија, каде што изгледа дека сликата е измешана. Вкупните залихи на ЛНГ во Јапонија можеби паднале под минатогодишното ниво поради посилната побарувачка на енергија, според Ристад. Во Кина, резервите на резервоари за ЛНГ на увозните терминали може да достигнат 90% во наредниот месец, што би можело да ги принуди увозниците да ги повлечат испораките на морските пратки.

Европскиот увоз на ЛНГ веќе се намали од највисоките нивоа забележани претходно оваа година, а конкуренцијата за понуда ќе се зголеми кога ќе започне побарувачката за греење. Европа се потпира на горивото за да ги пополни празнините оставени од загубата на руски гасовод, но тоа веројатно нема да биде доволно пред 2025 година, според аналитичарот на Блумберг разузнавањето, Патрисио Алварез.

Холандските предмесечни фјучерси, репер за гас во Европа, се лизнаа за 3,74% до 38,34 евра за мегават-час во 11:11 часот во Амстердам. Еквивалентот на Обединетото Кралство падна за 4%, исто така бришејќи ја претходната добивка.