Страв од неуспех – Стравот од неуспех е веројатно најчеста причина за недостаток на промени и напредок. Се плашите дека ако се обидете да промените нешто, ќе се најдете во полоша позиција отколку што сте сега. Токму од такви причини не се осмелуваме да го направиме првиот чекор и да продолжиме да живееме во нашите соништа.

Страв од успех – Ако стравот од неуспех е најчеста причина, некои луѓе имаат и страв од успех. На крајот на краиштата, никој не се плаши да има убава куќа, престижна професија и многу пари на сметката. Никој не се плаши да има среќно семејство, љубезен партнер или совршено куче со кое ќе се гушкате кога имате лош ден. Сепак, стравот од успех е реален.

3.Стравот од промена може да се манифестира на многу начини, на пример:

Можеби не ви се допаѓа да бидете во центарот на вниманието бидејќи тоа ве заморува.
Како дете, твоите родители се исмејуваа со твоите мали успеси, а сега не сакаш да се чувствуваш исто како тогаш, сакаш да избегнеш да направиш грешка.
Се плашите да преземете големи работи бидејќи се плашите да преземете големи обврски.
Избегнувате долги врски бидејќи не сакате другиот да знае за вашите недостатоци.
Се плашите дека штом ќе постигнете повеќе, ќе имате што да изгубите.
Се разбира, ова се само примери, но такви или слични механизми можат несвесно да ни се вградат.

Мислите дека имате многу време – Ако имате големи планови , најдобро време да ги спроведете беше пред неколку години. Второто најдобро време е сега, без разлика дали имате 25 или 55 години. Не можете да ги одложувате вашите соништа засекогаш.Она што го правите сега може да ви помогне да го добиете она за што сонувате утре.

Чекате надворешен импулс – Секоја промена започнува од вас, па не можете да очекувате да се случи нешто важно кога ќе се променат околностите. Само вие, со менување на вашите внатрешни верувања, можете да иницирате одржлива промена. Секако, никогаш не боли да се опкружувате со луѓе кои ве поддржуваат и шират многу позитивна енергија околу вас. Но, сепак, никој нема да ја заврши најважната работа за вас.

Не учите од вашите грешки – Упорноста е важна, но мора да знаете кога да престанете. Ако ги повторувате истите грешки одново и одново, само се вртите во маѓепсан круг. Учете од сопствените грешки – ова се често најдобрите лекции кои можат да ве доведат до она што го сакате.

Не сте подготвени за последиците од промената – Секоја одлука има последици. Некогаш победуваш, некогаш губиш. Преселувањето во нов град значи губење на можноста често да се гледате со семејството и пријателите. Промената на работното место значи дека повеќе нема да ги имате истите колеги.
Постојат работи кои се од голема вредност: способност да живеете според сопствените правила, да бидете независни или ценети, да сакате за возврат, позитивно да влијаете на другите луѓе и многу повеќе. Од некои работи мораме да се откажеме за да го постигнеме она што е добро и вредно за нас.