Во периодот од 11 до 29 јануари 2023 година ќе се одржи 28. Светско ракометно првенство во машка сениорска конкуренција во Полска и Шведска.

Мундијалот ќе започне в среда со еден натпревар од групата „Б“, во Катовице селекцијата на Полска ќе ги одмери силите против Франција од 21.00 часот.

Македонската селекција предводена од Кирил Лазаров е во групата „Ф“, во Краков во „Таурон Арена“ противници ќе ни бидат Норвешка, Холандија и Аргентина. Првопласираните три репрезентации од секоја група ќе се најдат во главната рунда, а елиминираните ќе продолжат во „Президент купот“.

Во продолжение распоредот и термините за сите натпревари од прелиминарната фаза на СП 2023:

Група А (Краков): Шпанија, Црна Гора, Чиле, Иран

12 јануари

18.00 Чиле-Иран

20.30 Шпанија-Црна Гора

14 јануари

18.00 Црна Гора-Иран

20.30 Шпанија-Чиле

16 јануари

18:00 Црна Гора-Чиле

20.30 Иран-Шпанија

Група Б (Катовице): Франција, Полска, Саудиска Арабија, Словенија

11 јануари

21.00 Франција-Полска

12 јануари

18.00 Саудиска Арабија-Словенија

14 јануари

18.00 Франција-Саудиска Арабија

20.30 Полска-Словенија

16 јануари

18.00 Словенија-Франција

20.30 Полска-Саудиска Арабија

Група Ц (Гетеборг): Шведска, Бразил, Зеленортски Острови, Уругвај

12 јануари

18.00 Зеленортски Острови-Уругвај

20.30 Шведска-Бразил

14 јануари

18.00 Бразил-Уругвај

20.30 Шведска-Зеленортски Острови

16 јануари

18.00 Бразил-Зеленортски Острови

20.30 Шведска-Уругвај

Група Д (Кристијанштад): Исланд, Португалија, Унгарија, Јужна Кореја

12 јануари

18.00 Унгарија-Јужна Кореја

20.30 Исланд-Португалија

14 јануари

18.00 Португалија-Јужна Кореја

20.30 Унгарија-Исланд

16 јануари

18:00 Јужна Кореја-Исланд

20.30 Португалија-Унгарија

Група Е (Катовице): Германија, Катар, Србија, Алжир

13 јануари

18.00 Германија-Катар

20.30 Србија-Алжир

15 јануари

18.00 Германија-Србија

20.30 Алжир-Катар

17 јануари

18.00 Алжир-Германија

20.30 Катар-Србија

Група Ф (Краков): Норвешка, Македонија, Аргентина, Холандија

13 јануари

18.00 Аргентина-Холандија

20.30 Норвешка-Македонија

15 јануари

18.00 Македонија-Холандија

20.30 Норвешка-Аргентина

17 јануари

18.00 Македонија-Аргентина

20.30 Холандија-Норвешка

Група Г (Јеншепинг): Египет, Хрватска, Мароко, САД

13 јануари

18.00 Мароко-САД

20.30 Хрватска-Египет

15 јануари

18.00 Египет-Мароко

20.30 Хрватска-САД

17 јануари

18.00 Египет-САД

20.30 Хрватска-Мароко

Група Х (Малме): Данска, Белгија, Бахреин, Тунис

13 јануари

18.00 Бахреин-Тунис

20.30 Данска-Белгија

15 јануари

18.00 Белгија-Тунис

20.30 Данска-Бахреин

17 јануари

18.00 Белгија-Бахреин

20.30 Тунис-Данска