Македонија треба активно да се поддржува на патот кон Европската унија и да се признае нејзиниот јазик и култура. Ова се наведува во одлука на германскиот Бундестаг.

На овој начин повторно им даде поттик на преговорите за пристапување на Скопје во ЕУ.

Во текстот на резолуцијата, пак, Берлин нагласува дека македонската влада мора да ги воведе неопходните уставни измени, а една од нив е и признавањето на бугарските малцинства. Истовремено, германскиот Бундестаг ја повикува Бугарија да не поставува други услови за свикување надвор од веќе договорените.

Германските пратеници ја истакнаа важноста на Бугарија за регионот.

Според нив, РМ итно треба да започне со законодавни реформи со кои Германија е подготвена да даде поддршка.