Сопствениците на куќа во Австралија одбиле да ја продадат куќата за 50 милиони долари за инвеститор на нејзино место да изгради нова. Инвеститорот планирал да изгради сосема нова населба во Квекерс Хил каде што имало многу места со куќи, како и голема количина обработливо земјиште. Повеќето од сопствениците ги продадоа своите куќи пред 10 години, но не и семејството Замит.

– Еден дом стана симбол на желбата на семејството да живее во нивното соседство и покрај притисокот да ја продаде куќата и да се исели – изјави водителката на 7NEWS, која ја пренесе приказната пред една година. Имотот се издвојува од останатиот дел од населбата бидејќи сега е опкружен со редови од еднокатни куќи, а неодамна беше објавено и видео кое покажува како околината на куќата се менувала со текот на времето.

Растојанието меѓу новоизградените куќи е неколку милиметри, додека земјиштето на непродадената куќа се простира на два хектари, на кои исто така има голема тревна површина. Вклучува и патека од 200 метри и куќа од цигли со огромна гаража. Куќата се наоѓа на 40-минути возење од централната деловна област на Сиднеј.

Агентот за недвижности Тејлор Бредин рече дека на земјиштето може да се изградат 50 домови. Сопственичката на куќата, Дајан Замит, објасни дека областа некогаш била обработливо земјиште со мали куќи. – Секоја куќа беше уникатна и имаше многу повеќе простор, сега ја нема. Веќе не е исто – заклучи сопственикот Замит.