Пензионерка од Нов Зеланд земала седнвич со пилешко во Австралија пред една година, ама заборавила да го пријави на граничната контрола дека со себе носи и месо. Пропуст што навистина добро го наплатила.
Австралија, инаку, е позната по строгите правила на увоз, кои многу туристи ги погодија по џебот, пренесува Н1 Словенија.
Фактот дека е забрането внесување сендвичи со пилешко во земјата без дозвола за увоз, засекогаш ќе го запамети 77-годишната Џун Армстронг од Нов Зеланд, бидејќи морала да плати висока казан од 3.050 австралиски долари (1.830) за ова.
„Сите на кои ќе им го покажам износот се вчудовидени. Едноставно не можат да веруваат“, кометира таа.
Како што им опишала на новозеландските медиуми, 77-годишната жена поднела жалба на казната. Истовремето за медиумите изјавила дека сендцичот требало да го пријави на граничната контрола, но сосема заборавила на тоа, пишува Бизнис инсајдер.
Со оглед на тоа што таа и нејзиниот сопруг немаат високи пензии, одлучила да поднесе жалба, по совет на персоналот, и испратила псимо до Австралиското одделение за земјоделство, рибарство и шумарство.
Но, половина година таа добивала само автоматски одговори. Првиот вистински одговор од министерството дојде дури сега, кога медиумите го контактираа министерството. Таа беше осудена во мај.
Портпаролот на австралиското министерство објасни дека Армстронг моралa да има дозвола за увоз.
„За месото важат исклучително строги услови за увоз, кои се менуваат во зависност од појавата на болеста“, рече тој.
Тој додаде дека казните за увоз обично се некаде помеѓу 4.100 и 6.260 австралиски долари (2.470 до 3.770 евра). Врз основа на нивниот одговор, жалбата најверојатно ќе биде отфрлена.
Во Австралија често се случува патниците да бидат казнети на аеродромите за увоз на неовластени предмети. Во август еден од патниците морал да плати казна од околу 1.000 евра за увезен автомобил. Минатиот август, човек мораше да плати 1.700 евра за да носење сендвич од Бали, исто како Армстронг.