Секретарот на зграснатиот бугарски клуб „Цар Борис Трети“ во Охрид, Христијан Пендиков, првпат даде исказ во рамки на судскиот процес кој се води во врска со неговото претепување во јануари годинава.

Првото рошиште за случајот се одржа во февруари, но досега повеќепати беше одложувано.

Во сослушувањето пред Судот во Охрид, Пендиков кажа дека обвинетите му нанеле тешки телесни повреди и го навредувале на национална основа оти се чувствувал како Бугарин.

Адвокатот на обвинетиот Илија Спасески, Димитрија Цобоски, по завршување на рочиштето кажа дека во целиот случај е вмешана политиката. Тој тврди дека не се работи за напад поради национално чувство бидејќи, како што рече, семејството на обвинетиот кого го застапува добило орден од бугарски министер за надворешни работи за укажана помош при спасување на бугарските државјани во бродската несреќа во Охрид.

Правниот застапник на Пендиков, адвокатот Стефан Камишевски, пак, ги демантира наодите на одбраната дека не се работи за напад поради национални чувства, бидејќи не биле поткрепени со докази. Додаде дека исказот на Пендиков ги опфатил сите аспекти од критичната вечер на 19 јануари кога беше претепан.

Христијан Педников беше претепан пред кафе бар во Охрид на 19 јануари годинава. Случајот предизвика тензии во односите меѓу Софија и Скопје, а по неговото лекување во Бугарија, Пендиков доби и бугарско државјанство.