Патот што води до островот Нуармутје треба внимателно да се премине затоа што исчезнува за неколку минути.

Патот е долг речиси 5 километри и поминува преку заливот Бурнеф за да го поврзе островот Нуармутје со копнениот град Буар су Мер.

Но, патот е познат по нешто друго: се појавува двапати на ден за време на приливот. Ова значи дека имате нешто повеќе од еден час да патувате по овој пат ако сакате да стигнете до островот преку копно. Ако се задржете предолго, водата може повторно да се искачи до 4 метри.

За да се спречат несреќи за време на приливот и одливот, поставени се заштитни столпчиња покрај патот за оние што не се запознаени со променливата природа на заливот. На тој начин, оние што ќе останат заробени можат да чекаат помош или следно повлекување. Интересно е што на истото место секоја година се одржуваат трки наречени „Foulees du Gois“, каде што најхрабрите се натпреваруваат со приливот и одливот.

Исто така, една од етапите на „Тур де Франс“ поминувала низ овој пат во 1999 и 2011 година. Но, се покажало дека не е баш најпаметна идеја бидејќи тротоарот бил екстремно лизгав, па многу велосипедисти паднале.