Сите знаеме дека давањето и примањето љубов е прекрасно чувство. Љубовта прави да чувствуваме дека се е можно. Згора на тоа, според психологот Абрахам Маслоу, љубовта е една од човечките потреби што човекот мора да ги задоволи. Меѓутоа, зошто некои луѓе се плашат од љубов?
Филофобија е термин кој се користи за опишување на луѓе кои се плашат да не се заљубат. Но, всушност, само затоа што луѓето се плашат од љубов не мора да значи дека се филофобични, затоа што има цела низа критериуми и симптоми што мора да ги има човекот пред да му биде дијагностицирана фобија . Затоа, може да се каже дека е веројатно дека луѓето кои се плашат од љубов користат одбранбен механизам за да се дистанцираат од романтичните врски и да не бидат повредени. Но, кои се конкретните причини кои ги натерале да избегнуваат романтични врски?
Еве неколку причини зошто луѓето се плашат од љубов:
Ниска самодоверба
Кога некој покажува интерес за нив, тие не веруваат во тоа, не можат ни да си дозволат да помислат дека некој може да ги сака со нивните несовршености и маани. Затоа што мислат дека кога некој навистина ќе ги запознае, нивната наклонетост со текот на времето исчезнува, што предизвикува болка. Затоа, за да не бидат отфрлени, разочарани и да не страдаат од загубата на саканата личност, едноставно не ризикуваат да се заљубат. Ако се препознавате себеси во ова, поставете си цел да работите на тоа да се сакате себеси еден ден , а потоа друга личност, и да го претворите вашиот живот во најубавото патување.
Уморни се од страдање
Луѓето кои биле повредени во минатите врски или луѓе кои биле отфрлени кога ја признаваат својата љубов, може да развијат научена беспомошност. Кога некој ќе развие научена беспомошност, тој мисли дека не може да направи ништо и се откажува. Тој верува дека не може да влијае на ништо во животот, „нема што да се прави, што значи дека не сум предодреден да ја најдам мојата љубов “. Тие живеат со такви мисли и, се разбира, не можеме да зборуваме за никакви среќни врски во овој случај.
Мислат дека ако и се отворат на личноста, ќе го искористат тоа
Еден ден ќе бидете во романтична врска со некој кому 100% му верувате , некој на кој ќе му се отворите и ќе го покажете вашето вистинско лице. И затоа оние луѓе кои се плашат да сакаат мислат дека ако на партнерот му ги покажат своите слабости, па дури и откријат некои нивни тајни, партнерот може да ги искористи тие тајни против нив веднаш штом реши да ги остави. И се плашат дека сите ќе дознаат за нивните недостатоци и ќе ги осудат. Всушност, ова се едноставно ирационални верувања кои ве спречуваат да бидете свои и да им верувате на другите. Сите луѓе имаат маани, никој не е совршен. Научете да се прифаќате себеси. Дури и ако некој ја открие вашата тајна, животот не завршува тука.
Веруваат дека љубовта може да ги промени
Луѓето кои се плашат од љубов мислат дека ако премногу се заљубат во некоја личност, тоа ќе ги уништи кога таа личност ќе реши да замине. Или љубовта ќе ги промени, ќе ги направи слаби, ранливи и сомнителни итн. И така, за да го избегнат овој страв , тие се оградуваат од луѓето кои покажуваат интерес за нив. Но запомнете, вистинската љубов, ако ги менува луѓето, ги менува само на подобро .
Се плашат од одговорност
Ова е особено точно за оние кои веќе се на возраст за брак. Се плашат од одговорност за семејството, за другите, се плашат од брак, па не влегуваат во никаква врска.