Советот за безбедност на Обединетите нации гласаше за усвојување на нацрт-резолуција од Малта со која се повикува на хуманитарна пауза во борбите во Газа и поголеми напори да се дозволи хуманитарна помош на територијата опустошена од војната.

За резолуцијата гласаа 12 земји, со три воздржани, вклучувајќи ги САД и Велика Британија. Без гласови против, претседателот на Советот за безбедност Жанг Џун објави дека резолуцијата е усвоена.

Резолуцијата повикува на „итни и продолжени хуманитарни паузи и коридори низ Појасот Газа за доволен број денови за да се овозможи… целосен, брз, безбеден и непречен хуманитарен пристап“.

Таа бара почитување на меѓународното право, посебна заштита на цивилите, особено на децата, и повикува на итно и безусловно ослободување на сите заложници кои ги држат Хамас и други групи.

Четири претходни слични резолуции презентирани во ОН беа неуспешни.

Резолуцијата не ги осудува дејствијата на Хамас, точка на спор за САД и Британија, клучните сојузници на Израел. Но, бидејќи тие две земји гласаа да се воздржат, наместо да стават вето на предлогот, резолуцијата стана прва што ја усвои петте претставени во ОН од почетокот на конфликтот минатиот месец.

Еден од воздржаните беа САД, а Линда Томас-Гринфилд, амбасадорката на државата во ОН, му рече на Советот: „[Ние] не можевме да гласаме за текст што не го осудува Хамас или го потврдува правото на сите земји-членки да ги заштитат своите граѓани од терористички напади“.

Но, рече таа, го поздравува усвојувањето на резолуцијата:

„Иако САД се длабоко разочарани од она што го нема во овој текст, ние поддржуваме многу од важните одредби што овој совет ги усвои. За почеток, иако овој текст не вклучува осуда на Хамас, ова е првпат да усвоиме резолуција која дури го спомнува зборот Хамас.

Ужасната сум што неколку членови на овој совет сè уште не можат да се натераат да го осудат варварскиот терористички напад што Хамас го изврши против Израел на 7 октомври.

Од што се плашат? Што ги спречува недвосмислено да ги осудат акциите на терористичката организација која е решена да убива Евреи? И тоа убиваше цивили, живи палеше семејства и егзекутираше деца? Група која уби и зеде заложници, вклучително и деца од повеќе од десетина земји, вклучително и САД“.

Резолуцијата, рече таа, нема сама да спасува животи. „Сите ние треба да ги поддржиме херојските напори на ОН и другите хуманитарни работници во Газа. И сите ние треба да работиме со партнерите во регионот за да обезбедиме ослободување на сите заложници“, рече таа.