Во текот на завчерашниот ден во 13:00 часот во СВР Куманово било пријавено дека кај с.Псача, при изведување на градежни работи, била пронајдена авионска граната со тежина од 100 кг, која потекнува од Втората светска војна.

Извршен бил увид, а од страна на Дирекцијата за заштита и спасување гранатата била безбедно подигната за понатамошна постапка.

пронаоѓањето заостанати убиствени средства од минатите војни не е невообичаено во Македонија, бидејќи многу битки се воделе на овие терени, но наоѓањето на гранати со толкав габарит сепат е реткост, бидејќи се работи за граната со голема тежина и моќ. Ваквите гранати и во денешно време претставуваат опасност.