1.Вие сте сочувствителни
Постои корелација помеѓу високата емоционална интелигенција и високиот коефициент на интелигенција во психолошките проценки. Емпатијата, која е дел од емоционалната интелигенција, и разбирањето, кое е дел од когнитивната интелигенција, се директно поврзани.

 1. Љубопитни сте за светот
  Лесно е да се претпостави дека високоинтелигентните луѓе сакаат да читаат. Но, да се биде паметен не значи да се има способност да се читаат неколку книги на ден. Се работи за тоа да се биде љубопитен за се и сешто. Паметните луѓе ги ангажираат своите страсти и поставуваат прашања како кој, што, кога, каде, како, зошто и што ако. Тие сакаат да учат за другите луѓе, културите, животните, историјата и светот воопшто. Иако љубовта кон читањето не е нужно знак на интелигенција, таа покажува дека сакате да учите и дека сте љубопитни.
 2. Внимателни сте
  Најпаметната личност во собата не е секогаш најгласна. Во свет во кој луѓето зборуваат за да докажат кои се, високо интелигентните луѓе се спротивно. Наместо да се фалите со своите достигнувања или да им кажувате на луѓето колку сте во право, обично сте тивки и внимателни.
 3. Имате самоконтрола
  Ако имате самоконтрола значи дека сте зрели. Знаете како да ги контролирате своите емоции и импулси за да не ви наштетат. Самоконтролата е знак на интелигенција бидејќи тоа значи дека поголема е веројатноста да размислите пред да зборувате или дејствувате. Мажите го преценуваат, а жените го потценуваат својот коефициент на интелигенција
 4. Имате добра работна меморија
  Добрата работна меморија и општата интелигенција се во голема корелација. Кога имате добра работна меморија, тоа значи дека имате вештини за извршна функција, добра краткорочна меморија, способност да се фокусирате и да обрнувате внимание. Тоа исто така значи дека имате когнитивна флексибилност и можете лесно да се префрлате од една работа на друга.
 5. Ги знаете своите граници
  Високо интелигентните луѓе не се обидуваат да се однесуваат како да знаат сè. Всушност, знак на интелигенција е да признаете дека не знаете сè. Ако не можете да направите нешто, не се обидувате да се однесувате како што можете. Наместо тоа, вие ги знаете вашите граници и можете да го признаете тоа.
 6. Сакате да одите со текот на времето
  Најпаметните луѓе не губат време грижејќи се за работи кои не можат да ги контролираат. Ако знаете како да бидете флексибилни и да одите со текот на времето, постои шанса да бидете многу интелигентни. Наместо да бидете ригидни за тоа што треба да се случи, вие останувате флексибилни, отворени и лесно може да се прилагодите на ситуацијата, без разлика каква е таа.
 7. Страсни сте за работи кои навистина ве интересираат
  Љубопитноста, страста и желбата за учење се клучни особини на високоинтелигентните луѓе. Можете да признаете кога не сте запознаени со одреден концепт или ако нешто не е надвор од вашето подрачје на знаење и сте подготвени да научите што не знаете. Кога сте навистина заинтересирани за нешто, вложувате многу време и енергија за да научите повеќе.
 8. Поставувате внимателни прашања и градите разговори
  Високо интелигентните луѓе ги прават работите со одредена цел. Тие го прават тоа за да добијат увид што може да им помогне подобро да разберат што прават, размислуваат, чувствуваат и очекуваат. Интелигентните луѓе препознаваат дека другите имаат информации и сознанија кои, преку заеднички разговор, ќе им помогнат на двајцата да растат, да ја прошират својата мудрост и да го подобрат својот интелект.
 9. Луѓето ви веруваат и ве следат
  Ако се чини дека луѓето веруваат во вашето расудување и ве гледаат како лидер, ова е знак дека можеби сте многу интелигентни. Луѓето сакаат да следат паметни луѓе кои ги развиле вештините потребни за да ја поделат работата на разбирливи компоненти, да ги мотивираат да работат кон заедничка цел и да ги слават резултатите за да го задржат моментумот на тимот.